Wereldwijde biobased battle bij Avans

In de week van 10 tot en met 14 december 2018 strijden tachtig Nederlandse en Braziliaanse studenten tegen elkaar in de Biobased Battle. Dit is een wedstrijd waarin Nederlandse en Braziliaanse studenten met verschillende achtergronden samen een probleem van een bedrijf oplossen. De ‘battle’ wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en is een initiatief van het programma ’Living Lab Biobased Brazil’. Het is een van de vele projecten van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE, onderdeel van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences).

De afgelopen jaren kwamen al de melkindustrie, koffiehandel,  reststromen van een Braziliaanse distilleerderij die cachaça (soort Braziliaanse rum) produceert en het ontwerpen van bioplastic aan de orde. Dit jaar komt de vraag uit de groente- en fruitsector. Er vindt namelijk erg veel derving plaats van de oogst tot dat het in de koelkast van de eindconsument ligt.   

Wedstrijd
Aan het begin van de week (op 10 december 2018) ontvangen de studenten de opdracht en gedurende de hele week worden zij onderworpen aan een aantal wedstrijdelementen. Studenten zullen ook een bedrijf bezoeken en lezingen volgen via videoconferentie van Nederlandse en Braziliaanse docenten / professoren. De finale vindt plaats op vrijdag 14 december tussen 14.00 en 16.00 uur in Xplora aan de Hogeschoollaan in Breda. Dan wordt ook de winnaar bekend gemaakt. 

Complex
De strijd zorgt ervoor dat studenten snel een complex vraagstuk moeten oplossen en dat ze moeten samenwerken met studenten met verschillende achtergronden, zoals chemische technologie, economie, recht en milieuwetenschappen.

De Nederlandse studenten volgen allemaal een minor bij Avans University of Applied Sciences, wat niet wil zeggen dat het ook allemaal Avans studenten zijn. Er zijn ook studenten uit Spanje, Finland en Griekenland die deelnemen aan de wedstrijd.  De opdrachten voeren zij uit vanuit de studieruimte Xplora  aan de Hogeschoollaan in Breda. Ook in Brazilië zit eenzelfde groep van veertig studenten. Zij werken vanuit de Federal University of Minas Gerais (UFMG).

Tijdverschil
De deelnemers werken gelijktijdig in multinationale en multidisciplinaire groepen in Brazilië en Nederland en hebben de steun en begeleiding van docenten en professionals. Iedere groep bestaat uit drie Braziliaanse en drie Nederlandse studenten, die op hun eigen studielocatie  zitten. Het tijdverschil tussen de twee landen is drie uur, maar dat lossen ze op door online samen te werken, zodat ze plaats- en tijd onafhankelijk kunnen samenwerken.

De samenwerking zorgt ervoor dat studenten elkaars vakgebied leren herkennen en gebruiken om aan het eind van de week een goed innovatief resultaat te behalen. Bovendien kan het bedrijf de resultaten gebruiken. Meer informatie op www.biobasedbrazil.org/university/biobased-battle

Postgraduaat biogebaseerde en circulaire economie

Wil je bedrijven of overheden begeleiden in de transitie naar een biogebaseerde en circulaire economie? Wil je biogebaseerde en circulaire, innovatieve waardeketens..

Inventarisatie trainings- en researchfaciliteiten afgerond

Onderwijs en bedrijfsleven hebben behoefte aan betere trainings- en researchfaciliteiten om de innovaties en businesskansen van de biobased economy optimaal te kunnen benutten.

Biobased aanbod in beeld

Een Europees platform waar alles rondom biobased onderwijs samenkomt. Een plek waar een compleet aanbod van biobased onderwijs materiaal, stageplaatsen en faciliteiten te vinden is.

Leerzame workshop bioraffinage van citroenmelisse

Nathalie Marquez Luzardo van Avans Hogeschool Breda en Mieke Catry van HOGENT ontwikkelden samen in het kader van het grenzeloos biobased onderwijs project een workshop bioraffinage.

Save the date

29 januari 2019 Belevingsdag @ Thomas More Geel.
1 februari 2019 Inspiratiedag @ HoGent

Meer informatie?
GBO@dordrecht.nl