Verslag GBO Masterclass Biobased economy

Wat is een biobased economie en wat is het verschil met een circulaire economie? Waar kan ik een levenscyclus analyse (LCA) voor gebruiken en wat kunnen hernieuwbare grondstoffen betekenen in de bouwwereld en de wereld van plastics? 20 geïnteresseerden kregen antwoord op deze en vele andere vragen tijdens de Masterclass Biobased Economy bij Centre of Expertise Biobased Economy.

Het eerste uur wordt besteed aan een brede introductie in de Biobased Economy. Bas Koebrugge, projectleider Grenzeloos Biobased Onderwijs, vertelt over de tekortkomingen van de huidige lineaire economie en welke oplossingen de biobased economy kan bieden. Fossiele grondstoffen zijn er nu nog, maar ze zijn vervuilend en de voorraad is eindig. Ook wordt er gesproken over de circulaire economie en hoe deze juist sámen met biobased kan zorgen voor een grote duurzaamheidsslag.

Ecologische voetafdruk
Maar hoe meet je dat dan, duurzaamheid? Maurits Dorlandt, senior onderzoeker Biobased Energy,  behandelt die vraag aan de hand van de levenscyclus analyse (LCA), waarmee de zogenaamde ecologische voetafdruk van een product of proces kan worden gemeten. Wat is nu de impact van een keten van processen om van een grondstof een eindproduct te maken en in welk stuk van de keten kan ik een verbetering aanbrengen.

Na de lunch vervolgt Willem Böttger, lector Biobased Bouwen, de masterclass met een presentatie over de innovaties en mogelijkheden van biobased bouwmaterialen. De deelnemers buigen zelf het hoofd over hoe biobased oplossingen bij kunnen dragen aan een nieuwe economie en wat er nodig is om die veranderingen in een stroomversnelling te krijgen.

Biologisch plastic
Dat er legio mogelijkheden zijn om traditionele producten te vervangen door nieuwe biobased materialen weet ook Gertjan Visse, projectleider van het Biopolymeer Applicatiecentrum (BAC). Plastic is tegenwoordig een ‘vies’ woord, maar is dat wel terecht? Strikt genomen niet, want plastic is een materiaal met hele goede eigenschappen voor tal van toepassingen. Toch wordt het vaak niet goed gebruikt en is de inzameling en recycling nog niet overal goed geregeld. Biologisch plastic kan zeker een oplossing bieden, maar is zeker niet zaligmakend. Innovaties zijn dan ook nodig en het BAC is daar druk mee. Er worden producten gemaakt van bioplastic en er wordt onderzoek gedaan naar diverse toepassingen.

Het nieuwe goud is groen

Fossiele grondstoffen behoren tot het verleden, dat beseft ook de industrie.  Klassieke chemische processen worden stilaan vervangen door alternatieve, biogebaseerde processen. Lees: kleurstoffen halen uit algen, textiel maken..

Van sculptuur tot fietsnietje

Op dinsdag 15 januari 2019 kwamen verschillende opdrachtgevers en betrokkenen van het Biopolymeer Applicatie Centrum naar de eindpresentatie van het BAC stageteam. Met veel enthousiasme vertelden de studenten..

Verslag GBO Masterclass Biobased economy

Wat is een biobased economie en wat is het verschil met een circulaire economie? Waar kan ik een levenscyclus analyse (LCA) voor gebruiken en wat kunnen hernieuwbare grondstoffen betekenen in de bouwwereld en de wereld van plastics?

Save the date

14 maart 
Docentendag Internationalisering Biobased Onderwijs

21 maart 
Start postgraduaat biogebaseerde en circulaire economie

18 april 
Natural Fibertastic 2019, matchmaking event GBO

Meer informatie?
GBO@dordrecht.nl