Van sculptuur tot fietsnietje

Op dinsdag 15 januari 2019 kwamen verschillende opdrachtgevers en betrokkenen van het Biopolymeer Applicatie Centrum naar de eindpresentatie van het BAC stageteam. Met veel enthousiasme vertelden de studenten over hun stageperiode en de resultaten die zij behaald hebben voor de opdrachtgevers. Het event werd georganiseerd in het kader van het project Grenzeloos Biobased Onderwijs waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Biobased professionals voor de toekomst!

De projecten binnen het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) worden onder toezicht van experts grotendeels uitgevoerd door studenten. Rob Nuijten, student Commerciële Economie Avans Hogeschool en stagiair projectleider bij het BAC:

“Het was ontzettend interessant om met zoveel verschillende studenten vanuit verschillende disciplines te mogen werken. We hebben veel van elkaar geleerd en kregen de vrijheid om zelf aan de slag te gaan voor de opdrachtgevers. Dat maakte het werk ook zo leuk, onze inspanningen zijn niet alleen maar een leerproces, het is ook daadwerkelijk praktijkervaring.”

Verschillende disciplines
Zo bestond de rest van het BAC stageteam deze periode uit:

 • Anna, Student Beeldende Kunst AKV St. Joost
  Experimenten met materialen en vezels voor een Biobased sculptuur en het opzetten van een biobased materialenpallet.
 • Auke, student Engineering – Radius College
  Ontwerpen en 3D printen van verschillende producten en mallen/ matrijzen.
 • Tom, Student procestechniek – Markiezaat College
  Technische ondersteuning en productie.
 • Manouk, student Fysisch/ Chemisch analist – Radius College
  Lab onderzoek en metingen voor producten.
 • Carmen, student Grafisch/ Ruimtelijk Ontwerp – AKV St. Joost
  Ontwerp van een biobased fietsnietje, biobased bouwtechnieken/ sculpturen voor carnavalswagens.

“Ik vroeg me tijdens mijn studie steeds af of het werk dat je maakt niet milieuvriendelijker kan. Met deze verdiepende stage heb ik mezelf daarin kunnen specialiseren.”

Anna Berendsen

Nieuw stageteam van start
Kortom, tevreden stagiaires, tevreden opdrachtgevers en weer nieuwe stappen ondernomen om onze wereld meer biobased te maken! 
Vanaf februari start er een nieuwe groep stagiaires bij het BAC die weer aan de slag gaan met mooie dingen. Heeft u een vraagstuk op het gebied van bioplastic? Kom dan eens langs bij het Biopolymeer Applicatie Centrum!

Het nieuwe goud is groen

Fossiele grondstoffen behoren tot het verleden, dat beseft ook de industrie.  Klassieke chemische processen worden stilaan vervangen door alternatieve, biogebaseerde processen. Lees: kleurstoffen halen uit algen, textiel maken..

Van sculptuur tot fietsnietje

Op dinsdag 15 januari 2019 kwamen verschillende opdrachtgevers en betrokkenen van het Biopolymeer Applicatie Centrum naar de eindpresentatie van het BAC stageteam. Met veel enthousiasme vertelden de studenten..

Verslag GBO Masterclass Biobased economy

Wat is een biobased economie en wat is het verschil met een circulaire economie? Waar kan ik een levenscyclus analyse (LCA) voor gebruiken en wat kunnen hernieuwbare grondstoffen betekenen in de bouwwereld en de wereld van plastics?

Save the date

14 maart 
Docentendag Internationalisering Biobased Onderwijs

21 maart 
Start postgraduaat biogebaseerde en circulaire economie

18 april 
Natural Fibertastic 2019, matchmaking event GBO

Meer informatie?
GBO@dordrecht.nl